Na Vltavě zahajují provoz dva nové přívozy

Praha - Slavnostní zahájení fungování nových pražských přívozů je plánováno na dnešních 11 hodin dopoledne. Proběhne na přístavišti přívozu Hollar na Smetanově nábřeží. Stanice přívozů jsou rozmístěny po přístavištích, vozovka nad nimi na ně upozorňuje plavebním znakem. K využití přívozu lze využít přestupnou 26korunovou jízdenku MHD nebo zakoupit jednorázovou plavenku za 25 korun.

Trasa prvního přívozu vede od přístaviště Hollar u Národního divadla na Střelecký ostrov, dále na Slovanský ostrov a Dětský ostrov. Druhý přívoz má propojit Císařskou louku s Výtoní a dále k botelu Admirál a Jiráskově nábřeží.

Mimo jiné mají přívozy dovolit spojení cyklostezek na levém a pravém břehu řeky. „Lodě jsou bezbariérové a vhodné i k převozu kol, bohužel k nim ve většině přístavišť vede dlouhé schodiště,“ říká Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Jízdní řády se zhruba půlhodinovými intervaly přívozů lze najít na stránkách www.prazskeprivozy.cz. Přívozy nejvíce využívají turisté, stoupá však počet lidí, kteří se jimi denně dopravují do práce. O víkendech také denně převezou 500 kol. Očekává se, že přívozy budou tuto sezonu fungovat alespoň do 31. října.