Obyvatelé Krnova mohou přispět k definitivní podobě města

Krnov - O tom, jak by v budoucnu mohly vypadat Smetanovy sady v centru Krnova, mohou rozhodovat také obyvatelé města. Radnice nechala vypracovat zahradními architekty několik studií, které teď předložila k veřejné diskuzi. K renovaci parku přistoupí Krnov nejen kvůli stáří a poškození stromů, ale také z důvodu zvelebení významné lokality ve městě, kterou denně prochází stovky lidí.

Tak jak vypadají Smetanovy sady dnes, v budoucnu zřejmě vypadat nebudou. Krnovský park vznikl někdy ve druhé polovině 19. století na místě zbořených městských hradeb. Mnoho stromů je zde už starých a poškozených, parkové prostory neodpovídají dnešním potřebám a proto město plánuje jeho renovaci.

Obyvatelé Krnova jsou myšlenkou nadšeni, stromy se podle nich už dávno měly přesadit. Staré by se  určitě měly nahradily novými, trošku opravit by chtěly i lavičky. Vedoucí Odboru životního prostředí MÚ Krnov Rostislava Rollerová uvedla, že studie se podrobněji zabývá významnějšími místy města, jako je parčík na náměstí Hrdinů, okolí sochy Bedřicha Smetany a památníku řeckým občanům, hřiště u Kohouta, občané mají možnost přijít se na tyto návrhy podívat.

Až do poloviny září mohou obyvatelé Krnova podávat na radnici k plánovaným změnám své připomínky, projektová dokumentace se k definitivní podobě parku bude dotvářet ještě v průběhu příštího roku. Náklady na její vytvoření si vyžádají asi 8 miliónů Kč. Krnovany návrhy samozřejmě zajímají, chtějí vědět, co město zamýšlí a možnost návrhy komentovat určitě využijí. Ve Smetanových sadech dnes roste téměř 400 stromů, jejich renovace budě rozdělena do několika etap.

Podle vedoucí odboru životního prostředí by se mohli Krnované těšit z nové podoby parku nejpozději v roce 2018. Náklady na jeho obnovu se vyšplhají na téměř 20 miliónů Kč.