Na Šumavě platí výjimečný režim

Šumava - Až do dneška nesměl nikdo legálně přespat uvnitř národního parku v Česku, dnes večer však začal platit na Šumavě speciální režim. Podle skandinávského vzoru zřídila tamní správa šest bivakovacích míst pro turisty, kteří v horách chtějí pobýt několik dní. Takzvaná nouzová nocoviště lze využívat zcela zdarma.

Až do teď bylo nemyslitelné v českých národních parcích vyrazit do hor se zásobami na několik dní a přespat v přírodě, daleko od civilizace i běžných turistů. Na Šumavě je to od 1. srpna realita. Správa Národního parku Šumava se podle jejího ředitele Františka Krejčího inspirovala v severských zemích Norsku, Švédsku a Finsku, strážci vytyčili 6 nouzových nocovišť v okolí asi 100 kilometrů dlouhé páteřní šumavské trasy. Platí zde poměrně přísná pravidla, lidé si můžou sice postavit stan, ale nesmějí rozdělávat oheň, dělat hluk a všechno, co přinesou, si musí i odnést. Zdržet se mohou jen jednu noc. Jan Konvička z Národního parku Šumava potvrdil, že každý den ráno i večer tudy bude procházet profesionální strážce.

Poprvé správa parku projekt představila počátkem prázdnin, zájem lidí je podle strážců naprosto mimořádný. Strážce Konvička denně vyřizuje podle svých slov desítky žádostí. Samotní turisté si myslí, že zejména pro mladé lidi může být projekt zajímavý.

Tábořit se v Česku obecně nesmí ve všech chráněných územích a lesích, proti projektu nouzových nocovišť v minimálně dotčené přírodě však přímo neprotestuje nikdo. Oslovení ekologičtí aktivisté chtějí pouze zabránit tomu, aby do šumavského parku mířily organizované výpravy.

Počet nouzových nocovišť by se měl v budoucnu ještě zvýšit, správa parku ale zároveň nevylučuje, že nevyužitá tábořiště zruší, nebo přesune někam jinam.