Česko má první sbor dobrovolných hasičů s oprávněním zasahovat na mezinárodním letišti

Hradec Králové - Dobrovolní hasiči zajišťující přistání letadel jako je Boeing 737 v základní verzi nebo Airbus 318 - taková představa byla u nás ještě před několika lety naprosto nemyslitelná věc. Teď je to ale realita - 3 měsíce cvičilo 11 mužů z Borohrádku, aby získali certifikát, který jim umožňuje zasahovat na mezinárodním letišti. Starat se budou o bezpečnost na královehradeckém letišti.

Účastník výcviku Petr Šrámek sdělil, že školení bylo zaměřeno speciálně na typy letadel, která na hradeckém letišti přistávají. S nápadem vycvičit dobrovolné hasiče k zásahům na hradeckém letišti přišel jeden z nich, Martin Bednář. Potvrdil, že účastníci výcviku dosáhli znalostí technických i typových jednotlivých letadel, zároveň požárně-hasebních.

Dobrovolní hasiči z Borohrádku jsou vybaveni velmi dobře, patří ovšem bohužel mezi světlé výjimky. Většina dobrovolných sborů by na letištích zasahovat nemohla, chybí jim totiž i to nejzákladnější vybavení. „Jestliže 18 let po revoluci nemá většina sborů dostatek dýchacích přístrojů, je to nesprávné,“ nechal se slyšet bývalý zástupce náčelníka Globální záchranné služby při OSN Jiří Stanislav.