Ministerstvo povolilo průchod D8 Českým středohořím

Severní Čechy - Ministerstvo životního prostředí zamítlo stížnost ekologů a povolilo průchod dálnice D8 chráněným územím Českého středohoří. Podle Ředitelství silnic a dálnic tak vzrostla naděje, že poslední chybějící úsek dálnice z Lovosic do Ústí nad Labem bude konečně dostavěn.

Nepůvodní zeleň kolem dálnice D8, to je nová námitka, se kterou teď odpůrci dálnice přicházejí. Podobně mohou blokovat většinu chystaných stavebních řízení. „16kilometrový úsek přes České středohoří je rozdělen do šesti staveb, u kterých bude třeba získat 25 stavebních povolení,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Ministerstvo životního prostředí se domnívá, že zásah dálnice do přírody už zvážilo ve všech možných ohledech. „Všechny ty námitky už byly několikrát zodpovězeny,“ myslí si Margita Abtová z ústeckého pracoviště ministerstva. Miroslav Patrik z hnutí Děti Země ale oponuje: „Prosazovat dřeviny, které patří do Českého středohoří, je myslím legitimní.“

Vstřícnost ekologických aktivistů očekával i hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc – hlavně poté, co prosadil jeden z hlavních požadavků ekologických aktivistů, nový silniční tah z Prahy do Německa přes Chomutov. „Do roku 2010 se v podstatě část té kamionové dopravy z Českého středohoří přemístí úplně někam jinam.“

Děti Země novou silnici vítají. Stížnosti proti poslednímu úseku D8 ale kvůli tomu nestáhnou. „Zásadní vliv na tu účast ve správních řízeních u dálnice D8 to nemá,“ vysvětluje Miroslav Patrik.

Děti Země chtějí navíc u soudu znovu napadnout ministerstvo životního prostředí za to, že dálnici v Českém středohoří vůbec povolilo. Zastánci rychlé dostavby dálnice tak zatím ještě slavit nemohou.