Koncert pro nevidomou dívku v Táboře

Tábor - Pomoc nevidomé dívce nabídlo táborské Občanské sdružení FEST 2004. Uspořádalo koncert, jehož výtěžek přispěje na práci osobní asistentky. Bez ní se totiž nevidomá Terezka, která má od narození poškozenou oční sítnici, neobejde.

Terezka Slunečková navštěvuje šestou třídu církevní školy v Táboře. Od narození je nevidomá. Pomoc osobní asistentky je pro ni nutností. „Terezka k nám chodí od první třídy a v podstatě od začátku jsme věděli, že bez asistentky by ve škola být nemohla,” říká ředitelka školy Miroslava Nejeschlebová.

Eva Tomečková doplňuje: „Já jsem s Terezkou celé vyučování a ještě jí doprovázím na oběd a odpolední kroužky.” Tereza Slunečková si pochvaluje, že jí astistentka pomáhá i v matematice.

Občanské sdružení FEST 2004 už potřetí zorganizovalo koncert, který má upozornit na sociální problematiku. Peníze vybrané na vstupném už putovaly do Ústavu sociální péče v Lidmani a do táborského Fokusu, který pečuje o postižené. „Letošní ročník je zaměřen na další sociální téma a to jsou asistenti nevidomých,” říká organizátor akce Martin Tlapa. „Podobné koncerty mají velký význam a je to úžasná věc,” pochvaluje si Milena Slunečková.

Letos více než 10 tisíc korun věnuje sdružení osobní asistence malé Terezky. „Plat asistenta se skládá z více částí a vlastně tahle sbírka přispěla na jednu z nich,” dodává Eva Tomečková.

Občanské sdružení Fest 2004 chce i v příštím roce zaměřit svou pozornost na lidi, kteří pomoc ostatních potřebují. Kdo konkrétně peníze dostane, bude ale jasné až koncem tohoto roku.