V jižních Čechách hrozí kůrovcová kalamita

Jižní Čechy - V lesích Jihočeského kraje může v jarních měsících vypuknout kůrovcová kalamita. Shodují se na tom lesníci i ochranáři. Příčinou je nezvykle teplá zima a milióny kubíků zničeného dřeva, které zanechal orkán Kyrill. Správci lesů už mají vytipované rizikové oblasti. Zatím zpracovali asi třetinu polomů.

2 100 000 metrů krychlových zničeného dřeva - takový je zatím poslední a ještě ne definitivní odhad škod, které v lesích v jižních Čechách způsobil lednový orkán. Správci polomy urychleně likvidují. Odklidit všechny polomy do prvního června je podle lesníků naprosto nemožné. Jenže popadané smrky jsou ideálním prostředím pro kůrovce. Broukům vyhovovala i nezvykle teplá zima. Lesníci se tak podle Stanislava Hlavy z Městských lesů Vimperk připravují na další kalamitu

Jednou z nejpostiženějších oblastí je Šumavský národní park. Tady ministerstvo životního prostředí nařídilo likvidovat polomy nejprve v oblastech, které sousedí s komerčními lesy. Jinde nechají lesníci stromy ležet i v druhých zónách národního parku. Plán se nezměnil ani po výměně ředitelů. „(Plán) platí. Byl by nesmysl zpracovávat polomy tam, kde bychom udělali víc škody než užitku,“ vysvětluje mluvčí Správy NP Šumava Radovan Holub.

Kromě Šumavy očekávají jihočeští lesníci kůrovce ještě v dalších dvou oblastech – vždy tam, kde popadalo hodně stromů na obtížně přístupných místech. Rizikovými oblastmi zůstanou konkrétně oblasti Lesní správy Nové Hrady a Lesní správy Vyšší Brod, říká Karel Trůbl z českobudějovické pobočky Lesů ČR.

Kůrovcovou kalamitu považují lesníci za téměř neodvratnou. Pokud se výrazně a dlouhodoběji neochladí, předpokládají, že se lýkožrout smrkový začne v českých lesích objevovat už koncem května.