Ostře sledovaný vlak přijel do Pardubic

Pardubice - Hala vlakového nádraží v Pardubicích se na jedno odpoledne proměnila v kinosál. Pořadatelé pardubické části Febiofestu v něm promítli film Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky. Na nádraží také ostře sledovaný vlak přijel, mezi jeho cestujícími byl i jeden, který nápadně připomínal hlavního hrdinu filmu Miloše Hrmu.

„Dostal jsem se vlastně před kameru poprvé v tom roce 1966,” vzpomíná na svoji velkou roli čestný host Václav Neckář. Nadčasový projekt pardubického nádraží, ve kterém se film promítal, vytvářel architekt Karel Řepa krátce po válce; jen o několik let později, než se odvíjí filmový příběh Miloše Hrmy.

"Je to bezvadný nápad, mám z toho sám radost. Táta se na nás dívá seshora, určitě by to přivítal,” uvedl spokojený syn architekta Řepy Miroslav. „Kino je aktivitou, která patří na nádraží. Já sám mám zkušenost z Postupimi, kde na nádraží probíhal taneční festival,” připojuje se mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Loni promítli pořadatelé pardubické části festivalu Herzův film Spalovač mrtvol přímo na místě, kde se natáčel - v pardubickém krematoriu. Na příští ročník mají připravený jiný nápad, jak projekci filmu zařadit do běžného života. Podle pořadatele Jana Motyčky to sice po dvou úspěšných projekcích nebude jednoduché, ale věří v úspěch. Chystá se projekce Přeletu nad kukaččím hnízdem v psychiatrickém oddělení místní nemocnice.