Nebezpečná skládka v Nalžovicích konečně zmizela

Nalžovice (Příbramsko) - Obyvatelé Nalžovic a okolí si dnes konečně oddechnou. Poslední tuny nebezpečného odpadu z nelegální skládky v bývalém vepříně zmizely. Odvoz nebezpečných chemikálií trval skoro půl roku. Odpady uložil v obci podnikatel Petr Budil, který ale zkrachoval a odvoz tak musel zaplatit kraj a ministerstvo financí. V barelech a kanystrech našli experti 68 tun chemikálií, na pěti místech i ložiska radioaktivity.

Většina z odpadu byly chemikálie - kyseliny, zásady, výbušné látky, tlakové nádoby s plynem, akumulátory, šrot, prošlá kosmetika apod. Na odvoz všech nebezpečných látek bylo potřeba 24 aut. Během likvidace žádné chemikálie do okolí neunikly. 

Chemikálie objevila už na konci roku 2006 starostka Nalžovic a od té doby byl sklad pod neustálým dohledem policie. Likvidace jedů stála přes devět milionů korun, další téměř dva miliony by měl dostat supervizor, který na likvidaci dohlížel. Polovinu nákladů by měl zaplatit kraj, polovinu ministerstvo financí. Peníze se bude snažit na podnikateli soudně vymoct, vzhledem k jeho finančním potížím jsou ale šance minimální. Budila vyšetřuje i policie.

Sanace objektu trvala už od února, protože ke skladovaným chemikáliím neexistovala žádná dokumentace a ve skladu panoval velký nepořádek. Odborníci proto látky vynášeli postupně, a z každé odebrali vzorek, aby zjistili, o jakou chemikálii se vlastně jedná. Podle toho se jedy likvidovaly - buď ve spalovně nebo na skládce nebezpečných odpadů. Původní odhady hovořily o tom, že je na skládce až dvě stě tun jedů, nakonec jich bylo necelých sedmdesát. Problém byl také s tím, že chemikálie byly soukromým majetkem. S odvozem se tak muselo počkat na exekuční výměr, aby podnikatel nemohl požadovat náhradu škody.

První etapa likvidace nejrizikovějších látek proběhla hned po objevení skladu v prosinci 2006. Radioaktivní látky zajistil Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Naštěstí byly v dobře uzavřených nádobách a nepředstavovaly tak pro lidi nebezpečí.

Chemikálie
Zdroj: ČT24