Stavbu multifunkční haly v Karlových Varech provázejí pochybnosti

Karlovy Vary - Příznačně O co jim jde? se nazvalo karlovarské občanské sdružení, které sleduje podezřelé podnikatelské akce karlovarského magistrátu. Nyní se zaměřilo na kontroverzní stavbu multifunkční haly. Sdružení tvrdí, že stavební firmy údajně šetří na materiálu, ale fakturují normální částky. Město a stavaři to však razantně odmítají.

Představitelé občanského hnutí jsou však přesvědčeni, že stavba je materiálně ošizena. „Měly se udělat piloty, byla tam kubatura dejme tomu 10 tisíc kubíků. Udělalo se pět tisíc, ale zaplatilo se 10 tisíc,“ dokládá údajné podvody člen hnutí Otmar Homolka. „Jde o podvod a nehospodárné nakládaní s materiálem. Podvod vidíme v tom, že je domluvená stavební firma, stavební dozor i magistrát. Kontrola není žádná, jde akorát o kamuflování,“ doplňuje ho jeho kolega Jaroslav Fuidiar.

Zástupci sdružení ale tvrdí, že mají smlouvy o dílo a faktury, které to dokazují. Představitelé města se brání, že je to nesmysl. „Celý schvalovací mechanismus u takto velké investiční akce je natolik složitý a je v něm zainteresováno několik na sobě nezávislých organizací, že není možné ho jednoduše obejít,“ hájí karlovarskou radnici její mluvčí Lukáš Pokorný.

Vedení jedné z největších společností, které staví multifunkční halu, vysvětluje, že firma hledala lepší řešení, než bylo v původní tendrové nabídce. „Došlo k úspoře řádově 250 tisíc korun a postupovali jsme naprosto transparentně. Domnívám se, že všechny ty podklady lze lehce zkontrolovat,“ tvrdí výrobně technický ředitel firmy Metrostav Ivan Hrdina.

Zástupci sdružení informovali o svém podezření policii i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. ÚOHS vyměřil karlovarské radnici za machinaci při výběrovém řízení na stavební firmu pokutu ve výši půl milionu korun. Město ji uhradilo, ale z peněz firmy, která tendr zajišťovala a zodpovídala za jeho průhlednost. Magistrát se proti rozsudku odvolal ke správnímu soudu a nyní čeká na verdikt.