Knihovna v Hradci Králové otevře navzdory chybějícím milionům

Hradec Králové - Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové stále chybí dvacet milionů korun na vybavení nově postavené budovy, jejímu otevření to ale nezabrání. V minulých dnech začalo stěhování knih. Kvůli chybějícím financím se však čtenáři, a hlavně zaměstnanci, budou muset uskromnit.

Nová knihovna bude otevřena 1. října, byť bez potřebného vybavení. „Nebudou tam především počítače. Naši čtenáři jich dostanou asi polovinu. Navíc některá pracoviště budou vybavena starým nábytkem,“ přibližuje provozní nedostatky ředitelka knihovny Eva Svobodová.

Svobodová stále věří tomu, že knihovna chybějících dvacet milionů korun nakonec dostane. Její zřizovatel, tedy kraj, ale opakuje, že nic platit nebude. Podle něj by měl dát peníze investor stavby, kterým je stát.

„Ministerstvo kultury své závazky splnilo. V letošním roce jsme dali na knihovnu 98 milionů korun. Další prostředky v investičních programech v tuto chvíli nemáme,“ uvedl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.  

„Pokud by peníze od státu nepřišli do října, je možné, že je bude kraj vymáhat zpětně,“ osvětluje mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Zatímco spor o peníze pokračuje, nová budova se plní knihami. Přestěhovat se musí celkem tři čtvrtě milionu knih. Pokud by se seřadily do jednoho regálu, vytvořily by řadu dlouhou asi 15 kilometrů.

Podle mluvčí knihovny Vlaďky Buchtové je nejdůležitější změnou to, že knihovna bude pod jednou střechou, dosud obývala dvě budovy. Nová knihovna navíc nebude sloužit jenom čtenářům. Kromě jiného v ní bude přednáškový sál a galerie.