Areál třebíčské nemocnice musejí definitivně opustit zvířata

Třebíč - Pacienti chodí do parku pod třebíčskou nemocnicí obdivovat kromě běžných hospodářských zvířat (jako jsou daňci, srnky, lamy, kozy, koně nebo osli) také pávy, pštrosy nebo papoušky. Neobvyklý zookoutek provozuje neziskové občanské sdružení zabývající se zooterapiemi. Ve svém areálu ho ale vedení nemocnice už odmítá tolerovat. Kraj Vysočina už podal žalobu na soudní vyklizení zookoutku. Zoufalí majitelé přibližně padesáti zvířat ale netuší, kam je přestěhují.

„Důvody jsou bezpečnostní a hygienické, protože v současné době procházíme akreditací, kdy jsme byli upozorněni, že to je velké nebezpečí pro bezpečnost pacientů i zaměstnanců,“ vyjádřil se ředitel třebíčské nemocnice Petr Mayer. Na konci července podal Krajský úřad Vysočiny žalobu, jejíž předmětem bylo vyklizení nemovitého majetku, protože jiným způsobem už se prý s majiteli zookoutku nedalo dohodnout, jak informovala mluvčí krajského úřadu Vysočiny Eva Neuwirthová.

Zvířata v areálu nemocnice bez problémů žila od roku 1943. Majitelé zvířat teď nad vším kroutí hlavou, výpověď z nájmu dostali už v roce 2006. Posledním termínem pro opuštění zookoutku byl 31. červenec. Provozovatelé ale zatím neví, kam se zvířaty dál. „Přestože jsme hledali vhodné náhradní prostory, tak jsme je doposud nenalezli. Oni se drží té výpovědi, ale žádný náhradní prostory nám nenabídli,“ sdělil Miloslav Sláma ze sdružení ZooKontakt Rebeka.