Sezona moštování začíná

Plzeň - Moštování je sice předzvěstí přicházejícího podzimu, ale často začíná v parném létě. Právě v těchto dnech někteří zahrádkáři v Plzni už začali s moštováním. A tvrdí, že začátek srpna je pro tuto ryze podzimní činnost vynikajícím termínem.

Podzim je daleko, ale zahrádkáři v Plzni Doudlevcích u Tyršova mostu už týden moštují. Podle předsedy doudleveckého zahrádkářského svazu v Plzni to není vůbec předčasné, protože moštování v srpnu přináší řadu výhod. „V podstatě je nejvhodnější doba na to, zpracovávat ovoce průběžně, po malých množstvích,“ říká předseda Českého svazu zahrádkářů Plzeň Jaroslav Krásný. 

Zahrádkáři si předčasné moštování nemohou vynachválit. Jablka, která by jinak skončila na kompostu, zužitkují. „Jablka už padají, začínají být šťavnatá a než je vyhodit na kompost, je lepší připravit velice dobrý mošt,“ svěřuje se jeden ze zahrádkářů. „Pokud se urodí hodně jablek, tak srpen už je příznivý měsíc pro moštování,“ doplňuje ho druhý.   

Z tvrdých jablek se vylisuje víc moštu, než z měkkých. Mošt je sice méně sladký, ale někomu to tak vyhovuje víc. „Jestliže přijede někdo s dvaceti kilogramy jablek, tak jsme z nich teď schopni vylisovat čtrnáct až šestnáct litrů moštu. Když s nimi přijede za měsíc, tak ze stejného množství jablek vylisujeme jen deset litrů,“ uvádí starou zkušenost Jaroslav Krásný.    

Mošt chutná výborně i přesto, že jablka, ze kterých se lisuje, rozhodně k zakousnutí nevybízí. Plzeňští zahrádkáři dělají také tzv. vánoční moštování. Tehdy se zpracovávají přebytky uskladněných jablek.