Parkovací automaty v Plzni neplní svoji funkci

Plzeň - Parkovací automaty v Plzni jsou skoro zbytečné, řidiči totiž za parkování stejně neplatí. Město kvůli tomu ročně přichází o desítky milionů a může tomu jen bezmocně přihlížet. Strážníci totiž nesmí za nezaplacené parkování nasazovat botičky a pokuty, které udělí, se nedaří vymáhat. Do parkovacích automatů tak vhodí peníze v průměru jen jeden z deseti parkujících.

Ačkoli to plzeňští řidiči v anketě ČT popírali, placení parkovného ve skutečnosti ignorují. Když nechtějí, tak pokutu za chybějící parkovací lístek zkrátka nezaplatí. Botičku strážníci nedávají, protože není jasné, jestli to zákon povoluje.

„Pokud strážník zjistí, že řidič nemá viditelně umístěný parkovací lístek, přistupuje k řešení přestupku, a to tím způsobem, že pokud řidič není na místě, umístí za stěrač výzvu,” říká mluvčí Městské policie v Plzni Pavla Vaníková, jenže při předvolání se řidiči většinou vymluví na to, že auto parkovala osoba blízká, a odejdou bez pokuty.

„Je to skutečně jenom na nich, jestli platí, nebo neplatí a používají tyhle obezličky,” potvrzuje radní Petr Rund (ODS). Plzeň tak vybere na parkovném ročně jen osm milionů, i když by to mohlo být skoro sto milionů. To se magistrátu nelíbí, a proto zjišťuje, jestli už někde v zemi proběhl soud s neplatičem parkovného. Kdyby řidič prohrál, i přestože dostal od strážníků botičku, pustila by se radnice okamžitě do obouvání vlastních neplatičů.

„Bohužel, tuto informaci zatím nemáme, takže se tak asi ještě nestalo,” říká radní Rund a dodává, že do botiček radnice nepůjde, aby se nevystavila sankcím. Přesto začnou řidiči už příští rok přinejmenším v centru Plzně platit. Připravovaný kamerový systém natočí každého, kdo z auta vystoupí.