Strážníci v Dobrušce hlídají domy a byty dovolenkářů

Hradec Králové - Velice sympatickou tvář získala v očích obyvatel východočeské Dobrušky tamní městská policie. Že nemusí jenom měřit rychlost, nebo dávat autům botičky, dokazuje tím, že nabízí hlídání bytů v době dovolených. A zájem předčil očekávání.

Rodina pana Kňourka z Dobrušky brzy odjede na dovolenou. Jenom na bezpečnostní alarm na svém domě se ale spoléhat nechce. Poprosila proto městské strážníky, aby budovu pohlídali. „Samozřejmě jsme to uvítali , protože člověk pak na dovolenou odjíždí daleko klidnější, když mu někdo pohlídá domek,“ libuje si Josef Kňourek.   

Strážníci si dům, který mají pohlídat, i s majitelem nejdřív prohlédnou a vyžádají si souhlas se vstupem na soukromý pozemek. V následujících dnech se sem budou několikrát za den vracet, a to i v noci. O tom, že hlídání berou vážně, svědčí i slova jejich velitele Luboše Adamce. „Když někomu slíbíme, že mu ten dům budeme hlídat, tak se to musí dodržet. Nemůžeme říct, že v deset hodin končíme a za celou noc už se tam nikdo neukáže. Byl jsem kolikrát na obhlídce i ve vlastním volnu. V noci se seberu, vezmu služební auto a ty objekty objedu,“ říká Luboš Adamec.  

O hlídání domu nebo bytu může poprosit každý obyvatel Dobrušky. První takovou možnost měli lidé vloni. „Lidé v minulosti vznesli dotaz, zda-li bychom jim nepohlídali v rámci obchůzek jejich rodinné domky, případně byty. Tak jsme si řekli, že to není špatná služba,“ vysvětluje starosta Dobrušky Petr Trojnar.   

I když jsou zatím ve městě jenom čtyři strážníci, čas na pohlídání domů se podle jejich velitele najde. Městská policie v Dobrušce ho například šetří tím, že zcela zavrhla rozdávání takzvaných botiček na špatně parkující auta. Strážníci v Dobrušce zatím mají stoprocentní úspěšnost. Domy  a byty, které hlídají, dosud nikdo nevykradl.