Mají se v Krkonoších stavět nové domy?

Krkonoše - Kde a za jakých podmínek by se měla povolovat stavba nových domů v Krkonošském národním parku? Diskusi nad těmito otázkami otevřel jediný sousedský spor nedaleko Pece pod Sněžkou. Jeden ze dvou sousedů má ve Velké Úpě, v chráněné zóně Krkonošského národního parku, starou chatu. Druhý si chce na své parcele vedle ní postavit nový rodinný dům, ve kterém chce trvale žít.

Advokát majitele chaty Ervín Perthen proti novostavbě argumentuje: „Naším zájmem je, aby byl zachován charakter lokality. Nová stavba do Krkonošského národního parku nepatří.“

Spor vyostřilo rozhodnutí stavebního úřadu v Peci pod Sněžkou: ten s umístěním novostavby rodinného domu na louce v národním parku souhlasil. Majitele původní chaty ale nepřizval jako účastníka územního řízení k záměru souseda. „Ze zákona nejsou sousedy,“ tvrdí Jiří Čepelka ze stavebního úřadu v Peci. Mezi pozemky je totiž zhruba dva metry široký kamenný val, který je na městském pozemku. „To je výklad, který je v příkrém rozporu se zákonem a s jeho smyslem. Ústavní soud už v této věci judikoval, že takový pozemek se považuje za sousední,“ odporuje rozhodnutí úřadu advokát majitele chaty E. Perthen.

Správa parku je podle mluvčího Radka Drahného vstřícná k žadatelům o výstavbu na půdorysu původních, třeba i zbořených chat v Krkonoších. Projekty novostaveb na jiných místech posuzuje opatrněji: „Ohledně nové výstavby v národním parku jsme velice skeptičtí. Ale pokud nepřevažují negativní aspekty a není poškozena příroda, tak správa parku vydává většinou kladné stanovisko.“

Souhrn psaných pravidel, jakou stavbu v národním parku povolit, neexistuje. Jen desatero rad investorům, jak má dům vypadat. Rozhodnutí je na úředníkovi. „Pokud někdo požádá, že chce stavět na Sněžce petřínskou rozhlednu, tak stavební úřad se tím musí zabývat,“ směje se Jiří Čepelka ze stavebního úřadu v Peci.

Zdánlivě obyčejný sousedský spor, ve kterém ale jde o stanovení přesných pravidel budoucí výstavby v národním parku, bude řešit soud.