Nad Jirkovskou skládkou oken visí otazníky

Severní Čechy - Jirkovská radnice stále neví, jak zlikvidovat nelegální skládku, kterou u silnice těsně před vjezdem do města navršil podnikatel. Zatím mu úředníci mohli dát podle přestupkového zákona pouze malou pokutu. Okna se v téměř celém Jirkově měnila loni v létě, od té doby hledá obec řešení.

Majitel oken tvrdí, že nejde o černou skládku, ale o sklad použitého materiálu, který bude znovu zpracován. Z oken prý vzniknou rámy a ze skel akvária. „To znamená, že je to vlastně jako surovina, která je tam pouze skladovaná,” upozorňuje místostarosta Jirkova Jaroslav Cingel (KSČM). Marta Bendová z Jirkovské policie však využití rozbitých oken považuje za nemožné. Zda to bývalý podnikatel opravdu myslí vážně, se nepodařilo zjistit ani České televizi.

Radnice teď spoléhá na novelu zákona o odpadech. Pokuty za černé skladky byly už v původním zákoně, dostat je ale mohli jen podnikatelé nebo živnostníci. „Od této novely můžeme sankcionovat i fyzické osoby,” potvrdil Jiří Turek z České inspekce životního prostředí, která nyní může udělit pokutu až do výše jednoho milionu korun.

V Jirkově teď čekají, jak inspekce rozhodne. Když nepomůže ani hrozba vysoké pokuty, zlikviduje skládku radnice a náklady vyúčtuje viníkovi. To je ale to nejkrajnější řešení. Radní totiž nechtějí platit za likvidaci cizího odpadu už z principu.