Karlovarští si lámou hlavu s využitím Císařských lázní

Karlovy Vary - Ze začátku to vypadalo jednoduše. Karlovarský krajský úřad koupil od města výhodně za procento odhadní ceny, tedy za 6,5 milionů korun, Císařské lázně a hodlal v objektu podnikat. Odpůrci prodeje jsou však přesvědčeni, že je to v rozporu s původním záměrem kraje a stejný názor zastává i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zástupci kraje říkají, že na takové hodnocení je příliš brzo.

Karlovarský krajský úřad se zavázal, že do Císařských lázní investuje 750 milionů korun. Historickou budovu by měli využívat například symfonický orchestr, nebo muzeum. Všechny služby ale zřejmě bude muset kraj nabízet bezplatně. „Pokud se stane, že by v tomto objektu došlo k nějakému pronájmu sálu nebo ubytovacích kapacit, nebo výkonu nějakých hotelových služeb, tak už je to samozřejmě problém,“ říká místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký.

Právě to ale kraj původně zamýšlel. Tvrdí to zastupitelka Karlových Varů Monika Makkiehová. „Nám to bylo prezentováno tak, že v Zenderově sále bude kavárna, muzeum, budou tam pronajímány nebytové prostory,“ tvrdí Monika Makkiehová.  

Úřad na ochranu hospodářské soutěže v oblasti veřejné podpory působí jen jako poradní orgán. Pokud by někdo předpisy porušil, bude situaci posuzovat Evropská komise. „Ta může zahájit řízení a potom by mohla dokonce nařídit i navrácení té veřejné podpory zpět městu,“ zdůrazňuje Kamil Rudolecký. „Víme samozřejmě i o tomto možném nebezpečí. Karlovarský kraj jako kupující bere na sebe povinnost, že se dokáže k celé věci postavit tak, aby nebyl porušen zákon,“ slibuje mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Pokud bude mít antimonopolní úřad konkrétní připomínky, kraj o nich bude jednat. „Zatím je to všechno ve velmi obecné rovině, protože zatím nejsme ve fázi zpracování projektu, ale teprve pouhého záměru,“ uvádí v této souvislosti karlovarský hejtman Josef Pavel. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však tvrdí, že se Karlovarský kraj zavázal, že v Císařských lázních podnikat nebude.