Liberecké obce se staví proti návrhu zákona o odpadu

Liberec - Obce z Libereckého kraje kritizují návrh novely o odpadech. Důvodem jsou ušlé příjmy ze skládkového, o které by v případě uzákonění návrhu přišly. Zastupitelům ze severočeských obcí vadí i způsob placení za odpady. Podle jejich názoru by samotné obce ztratili motivaci k údržbě a rozšiřování skládek. Lidé pak budou považovat třídění odpadů za zbytečné.

Největší řízená skládka Libereckého kraje v Košťálově byla v uplynulé době významným zdrojem ve finančním rozpočtu obce. S novým návrhem by měl 80 procent těchto příjmů dostávat kraj. Zástupci obcí v tom vidí velké znevýhodnění.

Dalším kontroverzním tématem je plánované navýšení poplatku za odpady. V současné době platí maximální hranice 500 korun za občana. Novela ale počítá s posunutím horní sazby až na 900 korun. „Horní hranice by měla by být jasně daná samotnou obcí,“ tvrdí předseda sdružení obcí Libereckého kraje Martin Půta.

I v současné době musí města rozdíl mezi skutečnou cenou za odpady a tím, co zaplatí občané, dotovat. V Železném Brodě tato částka činí ročně například 2 miliony korun. Po chystaném navýšení poplatků za skládkovné a spalování odpadu to bude ještě víc. Současný systém poplatků podle počtu osob v domácnosti je navíc podle starostů špatný. Lidé totiž nejsou ničím motivováni, aby odpad třídili. Podle ministerstva životního prostředí ale zatím novela s žádnými výhodami pro ty, kteří třídí, nepočítá.