Hospodářská komora: Na Moravě hrozí pozastavení rozvoje

Ostrava - Firmám ztěžuje podnikání nedostatek elektrické energie v regionu i posilující koruna. Požadují proto co nejrychlejší přijetí eura. Rozhodnutí ČNB sice přineslo mírné oslabení koruny, firmy ale kurz stále považují za velký problém. Například vedení Tatry odhaduje, že silný kurz koruny a vyšší ceny energií letos firmu připraví o 200 milionů korun.

„Kurz je rozhodujícím faktorem pro naše podnikání, protože 85% výroby exportujeme. Vyrábět v České republice na export začíná být nákladn,“ vysvětluje Ronald Adams, generální ředitel, Tatra a.s. Tatra proto hledá možnosti vyrábět součástky mimo republiku.

Kvůli posilování koruny omezila výrobu a propustila stovky lidí textilka Slezan. „Co můžeme, platíme v eurech. Jinak to nejde ustát,“ říká generální ředitel Miroslav Halfar.

Moravskoslezská hospodářská komora požaduje urychlení příprav na zavedení eura a stanovení termínu. „Naše vize, rok 2012, je asi hodně smělá, ale někde začít musíme,“ říká předseda Pavel Bartoš. Podle ministerstva financí je rok 2012 teoreticky možný, závisí však na mnoha okolnostech.

Zuzana Chocholová z oddělení komunikace ministerstva financí k tomu řekla: „Rozhodnutí o přijetí termínu eura je podmíněno dlouhodobou stabilizací veřejných rozpočtů.“

Korunou problémy nekončí

Moravskoslezský kraj ale na rozdíl od jiných regionů navíc ohrožuje nedostatečná kapacita sítě. Skupina ČEZ zde totiž zavedla limity a rozšiřování výroby je pro většinu firem prakticky nemožné. Kromě zmíněných problémů trápí kraj i nedostatek technických pracovníků.

„Pokud nebudeme narůstající problémy v tomto kraji řešit, tak se můžeme vrátit zpátky a hrozí zde reálné pozastavení ekonomického rozvoje,“ varuje předseda moravskoslezské hospodářské komory Bartoš.