Starostové budou za „své“ pošty bojovat

Tábor - "Chtějí rušit pošty", říkají starostové některých obcí na jihu Čech. Chceme pouze upravit jejich provozní dobu, tvrdí Česká pošta. Podle starostů je to však pouze první krok k jejich zrušení. Vedení společnosti se hájí tím, že jde o pobočky, které jsou málo vytížené. S tím ale starostové nesouhlasí. Rušení pošt vnímají jako další krok k likvidaci obcí.

V obci Smilovy Hory pošta funguje od roku 1895. Teď hrozí, že o ní lidé přijdou. „Na poštu pojedu až do Vožice? A kdy tam pojedu, když jeden autobus mi jede ráno? Potom tam budu čekat do jedné odpoledne, abych se vrátil zpátky,“ rozhořčuje se jeden z obyvatelů Smilových Hor. „Já tady pracuji. Do večera jsem v práci. Když pojedu na poštu do Vožice, tak si snad budu muset vzít dovolenou,“ přidává se druhý. „Je chyba, aby tohle všechno odnášely jen malé vesnice,“ zlobí se starosta Smilovy Hory Josef Dvořák.    

Dalším příkladem je obec Radenín. I tady má pošta svou téměř stoletou historii. Místní si život bez ní nedokážou představit. „Pro obyčejné lidi, kteří jsou na to zvyklí, to je kus kultury. Ráno se tady sejdou a dokážou si tady povídat,“ vysvětluje význam pošty pro obec starosta Jaroslav Kraus. „Pošta neuvažuje o zrušení těchto poboček, spíše o změně pracovní doby vzhledem k jejich vytíženosti,“ hájí Českou poštu její tisková mluvčí Dita Václavíková. Tomu ale lidé příliš nevěří. „Chtějí od Nového roku poštu zavřít,“ je přesvědčen starosta Dvořák.

Mnoho lidí si zřídilo účty v pobočkách České pošty. Kupují si tu noviny nebo karty do mobilních telefonů. Teď o tyto výhody zřejmě přijdou. Starostům vadí, že s nimi o chystaných změnách nikdo nejednal. „Teprve v září bychom chtěli jednat se starosty, abychom si mohli sdělit argumenty,“ informuje mluvčí Václavíková. „Myslím si, že už to je rozhodnuté a nás postaví před hotovou věc,“ uzavírá starosta Kraus.

Za existenci pošt chtějí starostové bojovat. O pomoc požádají hejtmana Jihočeského kraje.