Zlínská zoo poprvé odchovala mládě chvostana bělolícího

Zlín - Zlínská zoo dnes představila vůbec první odchované mládě chvostanů bělolících. Spolu s nimi mohou návštěvníci tropické haly Yucatan obdivovat i další přírůstky mezi nejmenšími opicemi světa. Ve Zlíně se letos narodila už druhá dvojčata kosmanů zakrslých. Včetně letošních dvojčátek se zoo, podle své mluvčí Romany Bujáčkové, podařilo odchovat už šest mláďat.

Malý chvostan se narodil v květnu a první měsíce života strávil v bezpečí máminy náruče. „Nyní se již vozí na zádech samičky a dokonce podniká samostatné výpravy. Samička však o něj neustále důsledně pečuje a nechá mládě vzdálit maximálně do vzdálenosti deseti centimetrů,“ uvedla Bujáčková.

Chvostani žijí ve volné přírodě v pralesích Jižní Ameriky. Ve Zlíně jsou od roku 2006, kdy zoo získala dnes šestiletého samce Tonyho. Od loňského dubna k němu přibyla samička Majolen, obě zvířata přišla do zlínské zoo z Německa. „Malý chvostan je pro nás významným chovatelským úspěchem. V Evropě je chová 55 zoologických zahrad, nicméně v letošním roce přišlo na svět prozatím jen 18 mláďat,“ dodala mluvčí.

Druhá letošní dvojčata kosmanů zakrslých se ve Zlíně narodila na konci července. Při narození vážila pouhých 15 gramů a byla velká jako lidský palec. „Po čtrnácti dnech již trochu povyrostla, celý den však stále tráví především na zádech svých tatínků. V bujné vegetaci tropické haly je tak mohou zahlédnout jen velmi pozorní návštěvníci,“ poznamenala Bujáčková. Pohlaví loňských ani letošních mláďat ošetřovatelé zatím neznají.

Nejmenší opice na světě
Zdroj: ČT24/www.google.cz