V Kolíně připomenou oběti holokaustu dlažební kameny v chodnících

Kolín - V Kolíně budou oběti holokaustu připomínat pamětní kameny zabudované v chodnících. Obyvatelé a návštěvníci města na ně budou moci narazit při procházkách ulicemi kolem náměstí, řekl kolínský starosta Jiří Buřič. Jde o součást ojedinělého projektu německého umělce Guntera Demniga, který jenom v Německu instaloval již 15.000 těchto kovových destiček. V Česku mají být tyto pomníčky odhaleny také v Praze.

Úspěch projektu je založen na jednoduché myšlence. Kamenná kostka s mosazným povrchem o rozměrech deset krát deset centimetrů se zapouští do dlažby vždy v místech, kde nacisté z domovů vyhnali své oběti a pak je odvezli do koncentračních táborů. Na každém kameni je stručný popisek vztahující se k osobě, která v daném místě žila. Nechybí místo narození, datum deportace a místo zavraždění.

„Je to takový nápad upozornit na oběti holokaustu. Prvních deset mosazných tabulek by mělo být instalováno první týden v září a prakticky to bude vždycky před domem, kde ten člověk bydlel nebo ze kterého pocházel,“ řekl Buřič. Zájemci si budou destičky moci prohlédnout ve středu města - v ulicích kolem náměstí.

Projekt tím podle Buřiče neskončí. „Myslím, že v krátké době se domluvíme na instalaci dalších pěti desek,“ dodal starosta. Bude to podle něj záviset také na tom, jak se v Kolíně podaří zmapovat místa spojená s holokaustem.

Kameny mají oproti tradičním pamětním deskám na fasádách domů některé výhody. Lidé je jen tak nepřehlédnou, a pokud si chtějí přečíst, co je na nich napsáno, musejí se před památkou oběti doslova sklonit. Je tu ovšem i praktický důvod. Pro pokládání pamětních desek na dlažbu není třeba svolení majitelů jednotlivých domů; stačí jedno obecné povolení radnice.