Novobydžovský kostel se mění na galerii

Hradec Králové - Kostel svatého Jakuba v Novém Bydžově začíná plnit novou funkci. Po desetiletí nevyužívaný a chátrající vzácný barokní chrám radnice opravila a poskytla občanskému sdružení jako galerii výtvarného umění.

Tehdy to byl danajský dar. V 70. letech minulého století dostal Nový Bydžov od státu barokní kostel svatého Jakuba Většího. Od 50. let byl chrám prázdný a chátral. Radnice ho sice v roce 1995 opravila, ale od té doby si láme hlavu, co s ním. „Bylo mnoho záměrů, jak ten kostel využít. Například jeden byl, že by tady mohla být rozlučková síň,“ vzpomíná místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel.  

Pak ale v kostele sv. Jakuba, postaveném zřejmě podle plánu mistra baroka Kiliána Ignáce Dientzenhofera, zvítězil projekt galerie. Radnici ho předložilo občanské sdružení milovníků výtvarného umění. „Chceme tu každé dva až tři měsíce pořádat výstavu některého ze současných autorů,“ plánuje Alena Šafrová z občanského sdružení kostel sv. Jakuba. „A chceme zavést tradici koncertů v letním období. To už máme domluveno s filharmonií v Hradci Králové,“ doplňuje ji kolega Jan Beneš.

V příštím roce se má galerie navíc proměnit v audiovizuální učebnu výtvarného umění pro základní a střední školy. „Prostory galerie budou přizpůsobeny pro interaktivní výuku. Bude tady projektor, plátno a budeme to dělat za účasti umělců,“ uzavírá Jan Beneš.     

Prvním, kdo své obrazy a plastiky v kostelní galerii vystavil, je výtvarník Miloslav Lhotský. Teprve příští měsíce ukáží, zda se kostel svatého Jakuba skutečně podaří oživit.