Ve školní jídelně v Praze 11 zmizela za rok více než tuna masa

Praha - Více než tuna masa zmizela za jeden rok z jedné školní jídelny v Praze 11. Odhalila to kontrola, kterou si objednala radnice této městské části. Praha 11 proto podala trestní oznámení. Kromě masa se totiž peklo i neexistující cukroví a jedna kuchařka byla v práci opilá.

Kontrola zjistila, že v jídelně někdo ukradl za jeden rok 1143,5 kilogramu masa. „To jsou podle odborníků tři vykostěné krávy,“ podotkl zástupce starosty Jan Meixner. Dodal, že to nebylo jediné pochybení, které kontrola nalezla. Kuchařka měla například v krvi 1,23 promile alkoholu.

Játra do buchet, cukroví do tašky

Podle Meixnera kontrolní zpráva popisuje i situaci ze 6. června, kdy byly podle jídelníčku podávány buchty s povidly a dršťková polévka. Na úpravu těchto jídel bylo podle výkazu spotřebováno 10,5 kilogramu drůbežích jater. Před Vánoci zase jídelna vykazovala několik kilogramů těsta na vánoční cukroví, ačkoliv pro děti nic nepekla.

Meixner zdůraznil, že takto závažné provinění zjistili u jedné jídelny, u ostatních takové problémy nebyly. „Někde byly výsledky uspokojivé, některé jídelny byly úplně vzorové,“ dodal. Radnice kontroly zahájila kvůli častým stížnostem rodičů na kvalitu a množství stravy v jídelně.

Ředitelé škol přijdou o místo 

Na základě kontroly vedení města odvolalo dva ředitele základních škol. „Bylo to kvůli celkovému špatnému hospodaření škol, nejenom jídelen,“ zdůraznil starosta Dalibor Mlejnský (ODS). Třetí ředitel nebyl odvolán, protože odešel do důchodu.

Radnice také zavádí opatření, která by měla podobné případy vyloučit. Patří mezi ně revize jídelníčků nebo změny v účetnictví. Rodiče si budou moci na internetu zkontrolovat, jestli jejich dítě do jídelny chodí. Představitelé městské části také slibují bohatší jídelníček, na kterém by se mělo objevit více ovoce a zeleniny.