V Ústí nad Labem hlídkují strážníci u sběren a zabavují podezřelý šrot

Ústí nad Labem - Způsob, jak bojovat se zloději kovů, hledají radnice napříč celým Českem. Jenže zloději vymýšlejí stále nové způsoby, jak se ke kovům dostat. Do areálu loděnic v Ústí nad Labem připluli po Labi na nafukovacích matracích.

Mizící kanálové poklopy, koleje nebo okapy - to jsou výsledky každodenního řádění zlodějů kovů. Zástupce ředitele Městské policie Ústí nad Labem Jan Novotný informoval, že zloději odcizený plech spouštěli po matracích k autu, které měli zaparkováno nedaleko loděnice. Miliónové škody, které zloději způsobují, přiměly ústeckou městskou policii k radikálnímu kroku. Denně hlídkuje kolem sběren. A pokud sběrač neprokáže, odkud kov má, strážníci mu ho zabaví. Podle radnice kontroly zabírají.

„Nemohu říct, že by se nám podařilo stoprocentně vymítit tuto činnost, ale z velké části byla odstraněna,“ prohlásil náměstek primátora Ústí nad Labem Jan Řeřicha (ODS). Policie oponuje - podle jejích statistik krádeží kovů rozhodně neubývá. Mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem Veronika Hyšplerová se nechala slyšet, že krádeží barevných kovů nepřibývá ani neubývá, krádeže se řeší každodenně.

Naposledy zloději zpustošili kostel v části Svádov. Ukradli přes 40 metrů měděného okapu. Policie po něm pátrá marně. Zkušenosti strážníků totiž mluví o tom, že nejspíš skočil v jiném městě. Jan Novotný k tomu dodal, že zloději jsou si vědomi toho, že sběrny na Ústecku jsou dobře hlídané. Alespoň částečně vyřešit problém s krádežemi kovů by měla novela zákona o odpadech. Ta mimo jiné zakazuje sběrnám platit za šrot v hotovosti. Spoluautorka zákona Kateřina Konečná (KSČM) podotkla, že je to nejjednodušší a přitom velmi radikální řešení, jak omezit tyto krádeže.