Stádo ovcí na ovčáka v Olbramově vydělá

Olbramov (Tachovsko) - Olbramov na Tachovsku neměl na kosení svých pozemků peníze. Vesnice s pouhými šestapadesáti obyvateli a půlmiliónovým rozpočtem se přitom stará o desítky hektarů pozemků, které navíc patří do režimu přírodních rezervací. To znamená, že se na nich nesmí intenzivně hospodařit. Řešením bylo stádo ovcí a jejich nápad si cení kraj i ochranáři.

Olbramovští založili chov ovcí z evropského fondu Leader, za 190 tisíc korun pořídili loni dvě salaše, pětadvacet bahnic, berana a čtyři kozy. Po roce má stádečko padesát kusů, nově narozené jehničky si chovatelé nechávají a beránky prodávají. Velkochovatelské ambice tu nemají, obec podle ovčáka Miroslava Tejmla chce spíš ekologičtější spásání, cílovým stavem je tak šedesátihlavé stádo.

Ovce se pasou většinou na obecním, smluvně si je ovšem na spásání objednávají i Krajský úřad v Plzni a regionální Agentura pro ochranu přírody. V současné době si právě pochutnávají na šťavnaté pastvě kolem Kosího potoka, kde roste vzácný vstavač májový a vstavač obecný. Jaroslava Kumperová z Agentury ochrany přírody - NATURA Plzeň uvedla, že současně dochází k narušování souvislého travního drnu kopýtky zvířat a při této příležitosti se další semínka dostávají lépe do země a dochází i k určitému nárůstu porostu těchto vzácných květin.

Olbramov se rozhodl pro chov ovcí, protože neměl na techniku a lidi, kteří by mu pozemky kosili. Nyní platí pouze ovčáka, na kterého tak stádo vydělává. Místostarostka Olbramova Miroslava Valová (nezávislá) uvedla, že stádo si na sebe vydělá, přestože jsou s ním určité výdaje, jako je například očkování nebo liz.

V regionu je olbramovské stádečko ojedinělé, přestože místopisné názvy jako Ovčí vrch nebo Valašský vrch napovídají, že tomu kdysi bylo jinak.