Vodáci obcházejí jezy na Lužnici po souši

Veselí nad Lužnicí - Vodáci na jihočeské Lužnici budou mít lehčí splouvání, některé jezy totiž čeká rekonstrukce, protože v nynější době nesplňují bezpečnostní normy. Při současném nízkém stavu vody je musejí vodáci obcházet po souši.

Vody je málo shodují se vodáci a navíc je zde řada nebezpečných jezů. Jen od Veselí nad Lužnicí po proudu řeky musí zdolat jednadvacet jezů. Vodohospodáři už mnohé opravili, vodáci však spokojení příliš nejsou, lodě je nutno často přenášet. Jiří Švarc z Povodí Vltavy Veselí nad Lužnicí uvedl, že při opravách využívají nízkých průtoků, které panují už delší dobu. Jez Veselý pod největším táborským sídlištěm je dnes uzavřený, bezpečnější bude v září. „Provádíme výměnu klapky ve vodové propusti, protože byla na sklonku životnosti,“ potvrdil Jiří Švarc.

Mezi nejvíce kritizovaná místa patří jez Beneš u Harrachovy vily, který je v soukromých rukách. Jeho majitel tu chce vybudovat kaskádu menších jezírek, po kterých by vodáci snadno úsek překonali. Proti nejsou ani rybáři ani Povodí Vltavy a Povodí Vltavy podle Jiřího Švarce vítá, pokud se vodní cesta upraví, aby mohli vodáci bezpečně proplouvat. Podle provozovatele malé vodní elektrárny i jezu Vítězslava Veselého je problém schovaný na dně řeky: Lužnice tu protéká skalnatým údolím a v těchto místech skála vystupuje ze dna.

Provozovatel jezu provede průzkum dna. Pokud to skalní masiv dovolí, vodní kaskády tu vzniknou již příští rok.