Pardubická juniorka se konala po jedenaosmdesáté

Pardubice - Celý týden patřil v Pardubicích nadějným českým tenistům, už po jedenaosmdesáté se na dvorcích v centru města konala tradiční Pardubická juniorka. Mistrovství České republiky v kategorii staršího dorostu se říkávalo také Pardubický wimbledon a v minulosti jím prošla řada tenisových hvězd. Některé z nich se sem vracejí i ze světa.

Jan Kodeš, Ivan Lendl, Iveta Benešová nebo Tomáš Berdych jsou nebo byli úspěšnými českými reprezentanty a všichni mají za sebou vítězství na Pardubické juniorce. Sportovní akce má i po jedenaosmdesáti letech punc prestižního turnaje. Přestože někteří z účastníků jsou zde poprvé, docela si věří a chtěli by samozřejmě vyhrát. Turnaj je oblíbený a je dobře, že přijde hodně diváků.

Zápasům na tenisových kurtech předcházejí dlouhé přípravy. Areál v historické části Pardubic dostal vloni dotaci od ministerstva školství na zpevnění chodníků, podmínky pro hráče i diváky by pomohly zlepšit i další investice. Ředitel Pardubické juniorky Miroslav Máslo potvrdil, by zde chtěli postavit tenisovou halu. Jako jediný tenisový klub v Pardubicích mají pouze jeden krytý dvorec, ostatní kluby jsou na tom lépe. Tenisovému areálu například chybí i blízké parkoviště; auta během juniorky mají zvláštní povolení stát na trávě u zdi pardubického zámku. Na turnaj každým rokem jezdí desítky hráčů se svými trenéry. Petr Štrobl tu vyhrál před padesáti lety v roce 1958: „Byl to pro mne samozřejmě ohromný úspěch, vážili jsme si toho.“

Vítězové tenisové juniorky, ze kterých se časem stali špičkoví čeští hráči, se na pardubický turnaj přijedou čas od času podívat. Letošním hostem byl Petr Korda.