Pražský magistrát dostal za chybnou zakázku pokutu 50 tisíc korun

Brno - Pražský magistrát dostal pokutu 50 tisíc korun za chybný postup při pronájmu svého kopírovacího centra v sídle radnice. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zjistil, že magistrát ve výběrovém řízení k zakázce za 24 milionů korun zvýhodnil v rozporu se zákonem budoucího vítěze tendru. ÚOHS na své úřední desce uvedl, že sankce je pravomocná.

Radnice v Praze se rozhodla své kopírovací centrum pronajmout externí firmě, která ho měla pro potřeby úředníků provozovat. Podle antimonopolního úřadu ale zadala takové podmínky, které jednoho z uchazečů o zakázku firmu Océ-Česká republika zvýhodňovaly před ostatními. Konkurence se vzdala, protože považovala soutěž za neregulérní a v tendru vyhrála Océ-Česká republika, která nakonec podala nabídku jako jediná.

Magistrát požadoval, aby nový provozovatel kopírek používal stávající stroje právě od společnosti Océ-Česká republika. Konkurenční firma XEROX CZ ale namítala, že tímto požadavkem jsou ze zadávacího řízení vyloučeni všichni uchazeči, kteří nejsou smluvními partnery značky Océ, což následně uznal i antimonopolní úřad. „Lze si představit situaci, že by zadavatel umožnil poskytovatelům služby dodat své vlastní zařízení do budovy zadavatele, na kterém by následně prováděli pro zadavatele požadovanou službu, a je otázkou, zda právě tento způsob by zadavateli neumožnil obdržet nabídky s výhodnějším plněním, při zajištění konkurenčního prostředí a se soutěží mezi dodavateli,“ uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Jindřiška Koblihová.

Úřad ale přesto uložil pokutu jen 50 tisíc Kč, přestože mohla radnice zaplatit až téměř 1,2 milionu korun. ÚOHS sám v rozhodnutí uvádí, že dal v tomto případě přednost prevenci před represí a vypočítal pokutu při dolní hranici.