Z českého příhraničí mizí kasárny

Nová Bystřice - Kasárny, objekty, které na obce převedla armáda, jsou většinou spíš na obtíž. Čas je poznamenal tak, že je radnice nechávají radši strhnout, než aby s nimi dál něco podnikala. Je to i případ Nové Bystřice. Budovy jsou v takovém stavu, že pro nejbližší okolí představují riziko. Odborná firma už připravuje demolici kasáren.

Propadlé stropy, zničené rozvody vody, rozpadající se příčky, mech na podlaze místo krytiny - to je obrázek třípodlažního panelového domu v novobystřických kasárnách. Přivolaný statik vynesl jednoznačný verdikt. Tajemník novobystřického městského úřadu Rudolf Hubinger informoval, že jediným řešením je demolice.

Žádný odstřel budovy tady neplánují, firma postupně objekt rozebere, sklepy zaveze, terén srovná. Starosta Nové Bystřice Jiří Zimola (ČSSD) sdělil, že v místech kasárny by měl vzniknout prostor se zelení. V bývalém komplexu pohraniční stráže zůstane jen jediná budova. Opravili ji před deseti lety policisté, 5hektarový areál zatím opouštět nehodlají. Jak potvrdil vedoucí oddělení Policie ČR Nová Bystřice Bohumil Hartman, o jiný objekt nemají zájem.

Radnice pozemky prodat nechce, hledá strategického partnera, který komplex obehnaný plotem oživí. „Nechceme se jako město vzdát možnosti participovat na té výstavbě,“ pronesl Jiří Zimola. Demolice spojená s úpravou okolí si vyžádá 11 milionů korun, přes dvě třetiny radnice získala ze státního rozpočtu. Podle úředníků ministerstva takových žadatelů přibývá. Areály se rozpadají a likvidace staveb je jediným řešením.

Jan Pátek z ministerstva pro místní rozvoj poznamenal, že byla vybrána řada dalších obcí, které se do projektu přihlásily. Z provedeného průzkumu vyplývá, že v místech, kde kasárny nebourají, je noví vlastníci nejčastěji mění v rekreační zóny.