Dávky by v Praze už nemusely vyplácet radnice, ale úřady práce

Praha - Sociální dávky by v Praze od příštího roku už nemusely vyplácet radnice, ale úřady práce. S převodem agendy počítá novela zákona o státní sociální podpoře, kterou dnes sněmovna pustila do závěrečného projednávání. Hlasovat by o ní mohla v pátek. Úřady práce vyplácejí dávky v celé republice kromě Prahy, kde je vydávají úřady městských částí.

Norma má situaci v Česku podle ministra práce Petra Nečase sjednotit a zjednodušit. Uvedl, že zatímco činnost úřadů práce se hradila ze státního rozpočtu, radnice dostávaly od státu jen příspěvek. „Dál to odmítají,“ uvedl Nečas.

Mezi dávky sociální podpory, které poskytuje stát, patří například přídavky na děti, rodičovský příspěvek, porodné, příspěvek na bydlení či pohřebné. Pražské radnice i magistrát si stěžovaly na to, že je současný stav zatěžuje a musí na něj doplácet. Od ledna by se proto měla agenda přesunout na úřady práce. S ní se převede i 262 úředníků, kteří mají vyplácení dávek nyní na starosti. Bezproblémový přechod na nový systém má zajistit zvláštní skupina pracovníků.

Náklady radnic činily ročně 120 milionů korun. Po převodu agendy se zvednou asi o 75 milionů korun. Vzrůst by měly na 194 milionu. Například za pronájem místností stát zaplatí 24 milionů, za služební vozidla milion. Technické vybavení a zapojení do systému si pak letos vyžádá 8,56 milionu korun, které uhradí ministerstvo práce z rezerv.

Předseda sněmovního sociálního výboru Zdeněk Škromach navrhoval, aby změna začala platit až od roku 2010. Podle něj převod během několika měsíců vyvolá organizační problémy. Uvedl také, že úředníci z magistrátu mají vyšší platy než na úřadech práce. Domnívá se, že jejich převedení by mohlo „vyvolat pnutí kvůli významným rozdílům“. Připomněl, že navíc díky změně ministerstvu práce přibude několik set státních úředníků. Vláda si přitom předsevzala, že jejich počet do roku 2010 výrazně sníží, dodal Škromach.