Vodohospodáři z Česka a Německa zkoumají společně a podrobně Labe

Královéhradecko - Od místa u Hamburku, kde Labe vtéká do moře, až po pramen v Krkonoších zkoumají řeku čeští a němečtí vodohospodáři. Rozbory odhalí nejšpinavější místa, kde si řeka zaslouží přísnější ochranu. Jejich mapa pak úřadům poslouží jako důkaz, na jehož základě budou od hříšníků (firem) žádat nápravu.

Labe je na českém a německém území dlouhé 1091 kilometrů a stejně tak dlouhou trasu urazil za tři dny vrtulník s vodohospodáři na palubě. Na 120 místech odebrali vzorky, které míří do laboratoří. Jiří Medek z Povodí Labe Hradec Králové informoval, že třetí letový den zahrnoval v první etapě let z Drážďan do Pardubic a v druhé z Pardubic k prameni Labe.

Václav Jirásek z Povodí Labe Hradec Králové prozradil, že se měří zhruba 50 parametrů - od těžkých kovů přes specifické organické látky a živiny až k chemickým parametrům jakosti vody. Průzkum kvality vody v Labi někdy odhalí konkrétní viníky znečišťování. Jako příklad uvedl Václav Jirásek firmu Spolchemie, která vypouštěla pod Děčínem hexachlorbenzen. V tomto případě se řešení našlo ve změně technologii výroby a dvouletý problém je tak vyřešen.

Podle vodohospodářů se kvalita vody v Labi od roku 1990 do roku 2000 výrazně zlepšila a do řeky se vrátil život. A zlepšování zvolna pokračuje. „Nicméně znečištění přetrvává a do popředí vystupují jiné druhy látek, které v minulosti nebyly tolik sledované, jako farmaceutika a různé látky, které se dostanou do odpadních vod,“ uzavřel Tomáš Randák z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech.