Srpnovou okupaci si připomněli lidé po celé zemi

Praha - Před 40 lety vpadla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy a začala sovětská okupace. Dnes si toto výročí připomínali lidé v celé zemi - někde výstavami a koncerty, jinde zase inscenováním srpnových událostí. V některých městech se ovšem zapomnělo a život běžel v nezměněném rytmu.

Chomutovské náměstí se zaplnilo zástupy sovětských vojáků, kteří přijeli zachraňovat ohrožený československý socialismus. Předvedli nejen obsazení města, ale i události z celé republiky. V Liberci si hrůzné okamžiky připomněli rekonstrukcí příjezdu sovětské kolony do města. Na náměstí se pak promítal dokument s unikátními záběry z pohřbu prvních obětí, které okupanti v Liberci zastřelili. Některým lidem se derou slzy do očí.

Veselejší nálada vládla v Českých Budějovicích, kde si mohli lidé prohlédnout výstavu unikátních dobových snímků. Autorům výstavy se podařilo získat ze soukromých archivů a sbírek na 200 fotek od dvacítky výtvarníků. Jeden z nich, Boris Jachnin, si vzpomíná, jak dal do okna nápis v azbuce Moskva 1000 km. Ten přilákal vojáky v tanku - když otevřeli poklop a vylezli na tank, vyfotil je.

V Praze Růžový tank, v Olomouci květiny

Asi nejvíce vzpomínkových akcí proběhlo v Praze. Čestná stráž položila deset věnců k budově Českého rozhlasu, kde před 40 lety umírali lidé. Na Václavském náměstí si lidé mohli koupit historické noviny, sledovat střelbu na Národní muzeum nebo si prohlédnout dobové plakáty. Pražané také přivítali smíchovský růžový tank Davida Černého. Na Arbesově náměstí se ale studem zabořil do země.

Vzpomínkové akce byly součástí dnes zahájené výstavy květin na místě pro Olomouc nejcharakterističtějším - na výstavišti Flora. Sovětskou invazi nebudou připomínat jen květiny, ale hlavně právě vysazených čtyřicet buků. Památku obětí zde uctili také muzikanti, které srpnové události přímo zasáhly.

V Brně vzpomínali televizní technici, Karvinou zachraňuje vodka

U vysílače Kojál na Blanensku vzpomínali technici Československé televize v Brně. Po obsazení města i televizních studií se rozhodli vzdorovat a z Kojálu vysílali do obsazené země. Ještě před svým odhalením se stihli jednou přemístit a odvysílat vzkaz svým Rakouským kolegům s prosbou o pomoc Československu.

Bujaré veselí naopak vyvolala scénka v Karviné - náměstek primátora s poslancem se tam totiž nechávali přivézt jako zajatci Sovětů. Ti je soudí za to, že místo toaletního papíru používali Rudé právo. Na konci byl happyend po Karvinsku: Zajatým chudákům pomáhá Arab s tajnou zbraní, která Rusy odrovná - vodka.

Srpen 68? Nemáme čas…

V některých dalších městech se vzpomínání omezilo na symbolické akty. V Ostravě, Jihlavě, Plzni nebo Karlových Varech alespoň narozdíl od dalších dvou krajských měst položili věnce. V Pardubicích byl před 40 lety ve městě relativní klid a klid je tady i dnes. Žádná vzpomínka se nekoná ani ve Zlíně, pro krajské město je důležitější začínající automobilová rallye.

Jinde ale duch srpna pokračuje - například středočeské Milovice se na den přejmenují na Mírovice a vyzývají Česko, aby s nimi dnes v 21 hodin symbolicky zhaslo na minutu všechna světla.