Pražská zoo má nového malajského tygra

Praha - Do pražské zoo byl dnes dovezen nový vzácný obyvatel, na Borneu narozený tygr malajský. Mladý samec se jménem Kawi geneticky obohatí evropský chov těchto zvířat. V evropských zahradách jich žije 16, často je pojí příbuzenské vztahy. Informoval o tom mluvčí zahrady Vít Kahle.

Kawi se narodil v březnu 2006, nyní váží asi 135 kilogramů. Svůj původní domov opustil 30. července, do Prahy část cesty letěl, část jel automobilem. Transport stál asi půl milionu korun. Ve čtvrtek mohl tygr opustit karanténu zahrady a usídlit se v pavilonu šelem.

Aby si lépe zvykal, bude tygr zpočátku hlavně uvnitř výběhu a nebude zatím příliš k vidění. Návštěvníci by jej však mohli venku spatřit už příští týden, uvedla zoo.

V Malajsii žije ve volné přírodě asi 450 těchto tygrů, dalších pár jedinců se nachází v Thajsku. Od indočínského tygra se liší hlavně menší velikostí a rozdílnou strukturou DNA. V zemi původu jsou ohroženi hlavně mýcením pralesů kvůli vzniku plantáží olejových palem. V Evropě našli domov v šesti zahradách, většinou jde o potomky tří tygrů.

Na Kawiho čekají v Praze dvě nové partnerky - tříletá Radja a dvouletá Banya. Třetím tygrem chovaným v pražské zoo je samec Surata. Všichni pochází ze zoo v Halle, která je dosud jediným úspěšným chovatelem těchto tygrů v Evropě.

První mláďata by se podle předpokladů zoo mohla v Praze narodit v příštím roce.