Anonym hrozí karlovarské primátorce likvidací

Karlovy Vary - Primátorce Karlových Varů Veronice Vlkové (ODS) hrozí anonymní pisatel likvidací. Hrozby se navíc stupňují a nabírají na agresivitě. Primátorka se proto chce co nejdříve obrátit na policii. Patrně stejný pisatel udal na sociálním odboru magistrátu města, že Vlková zanedbává péči o své dvě děti. Přestože se nepodepsal, musí se jeho podáním odbor zabývat.

Přestože anonym hrozí Vlkové, přímo jí prozatím ani jednou nenapsal. Výhružné dopisy, vždy podané na karlovarské hlavní poště, už ale obdržel manžel primátorky a její rodiče. Takový způsob nátlaku je podle primátorky mnohem horší, protože se anonym snaží ublížit i jejím blízkým: „Vůbec nejhorší ze všeho je, že se teď zaměřil na naše děti. To, co se děje, vyprovokovalo počínání některých lidí ve městě.“

Zástupce opozice v karlovarském zastupitelstvu Jaroslav Borka (KSČM)
považuje jakékoliv vyhrožování násilím, zvláště pak anonymní, za naprosto nepřijatelné. Sám přitom s řadou věcí, které rozhodla vládnoucí koalice ODS a ČSSD v Karlových Varech, nesouhlasí. „A že by se primátorka nestarala o své děti, i když je velmi zaměstnaná, tak to už vůbec nepředpokládám. Atmosféra v karlovarské komunální politice se mi v poslední době vůbec nelíbí,“ dodal.

Sociální odbor magistrátu musí nejdříve posoudit, zda v případu udání není podjatý. Pokud se tak stane, musí případ předat jinam. I když bylo udání anonymní, v zájmu ochrany dítěte je podle mluvčího města Jakuba Kaválka nutné situaci v rodině vždycky prověřit. „Stejné udání přišlo rovněž na sociální odbor krajského úřadu,“ poznamenala primátorka.

Na různé nepodepsané dopisy je Vlková už zvyklá. První dostala krátce po svém zvolení, když někdo zpochybňoval její způsobilost vykonávat funkci primátorky, protože byla kdysi pionýrkou. Další jí přicházejí od lidí, kteří si anonymně stěžují třeba na nepořádek v některých částech města nebo rozbité chodníky. „Mnohdy mají i pravdu, ale nechápu, proč se nepodepíšou. Nikdy však nepřišly takové dopisy jako nyní. Ty už nelze brát na lehkou váhu,“ dodala.