Klaus na Zemi živitelce zahájil Národní dožínky

České Budějovice - Prezident Václav Klaus na jubilejním 35. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka zahájil Národní dožínky. Žně jsou v Česku téměř u konce a jejich výnos patří k nejlepším za posledních pět let. Farmáře ale trápí nízké výkupní ceny obilí.

„Tento den si nenechám žádný rok ujít, je to pro mne vždycky mimořádná příležitost setkat se s našimi zemědělci. Letos to je zvlášť mimořádné, protože od své nelehké operace před třemi měsíci jsem vůbec na první veřejné akci právě tady - na Zemi živitelce,“ uvedl ve svém projevu Klaus. 

Zdůraznil, že Národní dožínky jsou oslavou toho, co zemědělci v nelehkých podmínkách produkují. „Je to připomenutí, že na některé tradice nemáme zapomínat. Všichni jsme znali z dětství, že je klíčový moment, jestli se urodí v létě a potom dožínky. A já jsem rád, že se to drží,“ řekl prezident. 

Žně v České republice jsou téměř u konce. Průměrné výnosy jsou zatím 5,23 tuny na hektar, což je o zhruba 0,7 tuny na hektar lepší než loni. Letošní úroda bude patřit k nejlepším za posledních pět let v ČR, v mezinárodním srovnání je průměrná.