Ostravsko zaznamenává stále větší počet pacientů ze zahraničí

Ostravsko - Desítky cizinců ze Slovenska, Ruska, Polska i arabských zemí podstupují v ostravské fakultní nemocnici nejčastěji předem objednanou léčbu nebo zákroky, které si kompletně hradí sami. Rozvoj zdravotnické turistiky neznamená podle vedení nemocnice žádné závratné příjmy, ale zvyšuje její prestiž.

Na ostravské klinice nukleární medicíny se manažerka firmy z ruského Krasnogorsku Galina Pedičova začala léčit před několika dny. S onemocněním štítné žlázy by v moskevském centru přišla na řadu až na konci září. Podle svých slov pro ni bylo nutné absolvovat radioterapii co nejdříve, aby se mohla rychle vrátit ke své práci. Začala tedy hledat přes internet a z Ostravy přišla odpověď obratem.

Přednosta Kliniky nukleární medicíny Fakultní nemocnice Ostrava Otakar Kraft dodal, že ruská pacientka se na nemocnici obrátila v červenci. Galina Pedičova si pochvaluje, že ředitel odpověděl v ruském jazyce. Rozhodla i cena - za terapii i pobyt zaplatila zhruba třicet tisíc korun. To bylo pro Rusku velmi přijatelné. Pro kliniku nukleární medicíny je to teprve druhý zahraniční pacient, další klienti z jiných států jsou na urologii, plastické chirurgii i ORL.

„Z pohledu finančního to tak zajímavé není, nicméně jedná se o nějaký náznak zdravotní turistiky, pacienti jdou za renomé pracoviště nebo konkrétního lékaře,“ nechal se slyšet mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Loni prošlo fakultní nemocnicí asi 50 cizinců - ze Slovenska, Polska, Ruska, arabských zemí, ale i západní Evropy nebo Kanady. Letos jich bude ještě víc. Spíš ojediněle zatím léčí cizince v ostravské městské nebo ve Vítkovické nemocnici.