Starostu Suché Lozi čeká v Praze fotbal, zoo i folklorní festival, Bém už dostarostoval

Praha - Ode dneška do pátku nahradí symbolicky v čele Prahy primátora Pavla Béma starosta Suché Lozi Petr Gazdík. Na výměně se dohodli po loňské debatě o přerozdělování daňových výnosů. Tehdy si menší obce stěžovaly na diskriminaci oproti velkým městům. Politici chtějí při výměně rolí vysvětlit, co všechno musí z přidělených peněz platit. Pavel Bém se vedení obce s necelými jedenácti sty obyvateli ujal už v sobotu. Povinnosti starosty plnil ještě dnes dopoledne. Odpoledne nabrali Bém společně s Gazdíkem směr Praha, museli totiž stihnout zasedání poradního sboru primátora, který řešil kulturní granty.

Starosta Suché Lozi teď bude symbolicky vládnout tisícinásobné Praze. Kromě řady pracovních jednání čekají Gazdíka i příjemnější záležitosti - například zápas předkola Ligy mistrů mezi Slavií a Fiorentinou. Novopečený pražský primátor zavítá také do zoo nebo na folklorní festival Pražský jarmark, na který si Gazdík veze i vlastní kroj.

Zítra čeká Gazdíka jednání městské rady a setkání s vedením městské policie. V dalších dnech se seznámí s fungováním většiny městských organizací. Večery stráví Gazdík například na lodi Tajemství bratří Formanů nebo v divadle Ta Fantastika.

Starosta Suché Lozi chce také jednotlivým pražským radním tlumočit několik desítek stížností a podnětů, které mu lidé zasílají. „Týkají se parkovacích zón, financování divadel, zrušení Masarykova nádraží, chobotnice na Letné nebo tunelu Blanka a jeho financování,“ uvedl Gazdík. „Během týdenního pobytu nelze vyřešit tolik závažných věcí, ale minimálně se pokusím na ten problém upozornit a říct jim pohled starosty malé obce,“ dodal. Podněty mu lidé mohou posílat také prostřednictvím webu www.nezavislistarostove.cz

Za důležitou považuje starosta Suché Lozi středeční diskusi o rozpočtovém určení daní a financování obcí. Podle něj jsou totiž malé obce při přerozdělování daňových výnosů diskriminovány, protože dostávají méně peněz na jednoho občana než Praha. Právě z loňské diskuse na toto téma vzešla Gazdíkova výzva, ve které pražskému primátorovi Pavlu Bémovi navrhl, aby si starostování malé obce vyzkoušel.

Program Petra Gazdíka v Praze (výběr)

pondělí 25. srpna

  • poradní sbor primátora
  • divadlo bratří Formanů na lodi Tajemství

úterý 26. srpna

  • setkání s radními
  • seznámení s činností městské policie
  • představení v divadle Ta Fantastika

středa 27. srpna

  • seznámení s činností pražské záchranky
  • jednání s předsedou finančního výboru
  • diskuse o financování obcí
  • seznámení s činností Pražské informační služby
  • zápas Slavia - Fiorentina

čtvrtek 28. srpna

  • seznámení s činností Technické správy komunikací
  • inspekce oprav Lanového mostu
  • seznámení s činností dopravního podniku
  • přivítání hostů festivalu Pražský jarmark

pátek 29. srpna

  • jednání krizového týmu
  • prohlídka zoo s ředitelem Petrem Fejkem

Bém už dostarostoval, vrací se do Prahy

Bém se vedení obce, která má 1 080 obyvatel, ujal už v sobotu. Seznámil se s jejím fungováním i problémy, které musí denně řešit. Musel čelit i dotazům obyvatel Suché Lozi, které se týkaly rozdílů v hospodaření obou obcí nebo zisků z rozvoje turistiky. Zatímco v Praze nyní žije zhruba 1,2 milionu obyvatel a její letošní rozpočet přesahuje 50 miliard korun, Suchá Loz má 1 080 obyvatel a její vedení ročně hospodaří se zhruba devíti miliony.

Pražský primátor Pavel Bém by prý jako starosta Suché Lozi zůstal klidně i delší dobu. Práci prvního muže malé obce na Slovácku si vyzkoušel v sobotu a dnes dopoledne, kdy řešil například sousedské rozepře, poražený plot, přejetého bobra, odchyt toulavého psa, rozděloval práci zaměstnancům úřadu. Řešil ale i složitější úkoly, například fungování mateřské školy, věci týkající se územního plánu a péče o místní větrolamy.

Starostování primátora Suché Lozi vzešla z loňského prohlášení starosty obce Petra Gazdíka v tisku, kdy vyzval Béma, aby si vyzkoušel, jaké to je řídit malou obec. Reagoval tak na tehdejší systém přerozdělování daňových výnosů menším sídlům. Dostávala až 6,5krát méně peněz na jednoho občana, než kolik získávala Praha. Nepoměr částečně vyřešila novela zákona o rozpočtovém určení daní, jež platí od letošního ledna. Podle Gazdíka vesnice jsou ale stále finančně podhodnocovány.