Kamiony si už nesmějí zkracovat cestu přes Dolní Břežany

Dolní Břežany - K ojedinělému kroku se odhodlaly obce kolem Dolních Břežan u Prahy. Zakázaly totiž vjezd těžkým nákladním vozidlům na své území. Kamiony tak už nemohou využívat oblíbenou zkratku při průjezdu Prahou, která je navíc zadarmo. Na silnicích nižších tříd totiž zatím nemusí platit mýto. Obyvatelé vesnic ale vadil nepřiměřený hluk, smog a prach. Zatímco Svaz měst a obcí omezování kamionové dopravy podporuje, autodopravcům se to nelíbí. Příčinu vidí ve špatné dopravní infrastruktuře.

Od zavedení mýta na dálnicích řešilo ministerstvo dopravy takový případ vůbec poprvé. „Tohle byl ojedinělý případ. Nikdo jiný se na nás zatím neobrátil, abychom někde provedli zákaz vjezdu kamionů,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Starosta Dolních Břežan Věslav Michalik tvrdí, že situace už byla neúnosná. „Kamiony si už dříve zkracovaly trasu z dálnice D1 přes naši obec, ale po zavedení mýta se ta situace ještě zhoršila.“

Svaz měst a obcí výhrady proti kamionové dopravě chápe a snahy omezovat průjezd nákladních aut podporuje. I předseda finanční komise svazu Ivan Černý ale říká, že jde o nesystémové řešení. Lepší by prý bylo kamiony zpoplatnit.

Zákazy vjezdu na popud obcí se ale vůbec nelíbí autodopravcům. Podle sdružení ČESMAD Bohemia nejde jen o to, že se kamiony objížděním dálnic vyhýbají placení mýtného. Nákladní automobily prý na vesnické silnice vyhání nedostatečná kapacita Jižní spojky. „Řidiči do vesnic jezdit nechtějí - je to pro ně nepříjemné a zdržuje je to,“ říká mluvčí sdružení Martin Felix.

Od roku 2009 by kamiony měly začít platit mýtné i na silnicích nižších tříd. To podle některých starostů problém alespoň částečně vyřeší. Už na konci letošního roku má být znám vítěz výběrového řízení na satelitní systém. Původně se mýto mělo platit pouze na silnicích první třídy, a to pomocí mikrovlnné technologie. Systém měla zbudovat firma Kapsch. O rozšíření mýtného na silnice druhých a třetích tříd usilovali dlouhodobě krajští hejtmani. Kraje údajně chtějí, aby byl nejvyšší poplatek na silnicích třetí třídy a nejnižší na dálnicích. Kamionům by se tak zkratky přes vesnice vůbec nevyplatily.