Klienti záchytky v Mladé Boleslavi nechtějí platit

Mladá Boleslav - Dva měsíce funguje v rámci Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi nová záchytná stanice. Za tuto dobu zde přijali na třicet klientů, zaplatili pouze dva z nich, za noc se tu totiž platí 4 tisíce korun. Nemocnice musí nedoplatky vymáhat, některé ztráty ale bude platit město a kraj.

Na opilé občany Mladé Boleslavi, pokud je přivezou na záchytku v Klaudiánově nemocnici čeká vyšetření, sprcha a uložení, popřípadě připoutání na lůžko. Opilci tady stráví noc, do desíti hodin dopoledne musí vystřízlivět a místo opustit. Staniční sestra záchytné stanice Věra Sáblová uvedla, že když se klienti dozvědí, že za noc musí zaplatit 4000 korun, jsou většinou tak překvapení, že odcházejí bez rozloučení. Mluvčí Klaudiánovy nemocnice Hana Koišová dodala, že nemocnice se snažila stanovit takovou částku, která by opilce v budoucnu odradila a opatření mělo i výchovný charakter.

Z celkového množství třiceti klientů, kteří na záchytce pobyli, zatím zaplatili pouze dva. Nemocnice chce dluhy vymáhat, v krajních případech hrozí i exekucí, problém je však hlavně s bezdomovci. Mluvčí Koišová vysvětlila, že bezdomovci patří do skupiny nemajetných a zaplatit za ně tedy musí kraj nebo město. Kraj vyčlenil na záchytnou stanici částku 800 tisíc korun ročně. Někteří obyvatelé města však říkají, že opilci by za sebe měli platit sami, protože nikdo jiný za ně také nepije.

Hejtman Středočeského kraje Petr Bendl prohlásil, že takovým názorům rozumí, je však třeba vyřešit i povalující se opilce, kteří obtěžující občany na veřejných prostranstvích. Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati (ODS) ujistil, že na ztrátovou činnost záchytky město přispěje, opilce však podporovat nechce.

O tom, jakou částku nakonec město vyčlení na záchytnou stanici, rozhodne zastupitelstvo při schvalování rozpočtu na rok 2009.