Zámek Rožmberk na závěr turistické sezóny rozkvete

Rožmberk nad Vltavou - Tisíce květin na týden změní interiéry jednoho z nejznámějších jihočeských zámků, už ve středu na Rožmberku začíná jedna z největších floristických výstav umístěných v historickém prostředí. Potrvá týden a půjde o příjemné oživení závěru hlavní turistické sezóny.

Majestátní hrad a později zámek s unikátními a přísně střeženými rožmberskými a buquoyskými komnatami je podle floristů pro výstavu květin zajímavé a docela vhodné prostředí. Florista Slávek Rabušic uvedl, interiéru přizpůsobují květiny sortimentem i barvami a kastelánka Andrea Čekanová doplnila, že akce je v lokalitě naprosto unikátní.

Příprava trvá několik dní, samotné aranžování květin musí skupina zahradníků a floristů zvládnout za 48 hodin. Kvůli čerstvým květinám hrají o čas, na druhou stranu ale nesmí poškodit historické vybavení. Aby nenarušili parkety a dlažbu používají různé folie, které jsou oku návštěvníka skryty, pod samety a ubrusy vkládají skla a plexiskla. Rozsáhlou výstavu s názvem Rozkvetlá réva na Rožmberku naplánovali organizátoři speciálně na přelom srpna a září. Podle kastelánky Čekanové jde o vítané a velmi atraktivní zpestření pro návštěvníky na konci sezony.

Přestože za tlustými zdmi rožmberského zámku by květiny měly vydržet relativně dlouho čerstvé, potrvá výstava jen jeden týden. Skončí 3. září.