Vyznavači čtyřkolek ničí přírodu v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy

Žďársko - Motorová terénní čtyřkolka je stále populárnější a cenově dostupné vozítko. Dokáže pilně pracovat, na legálním autodromu zabavit svého majitele, ale ve volné přírodě také ničit. Jejich vyznavači vyhánějí z lesů na Žďársku zvěř a ničí vzácné druhy rostlin. Policie i lesní stráž přiznávají, že se řidiči terénních strojů prakticky nedají chytit.

Oldřich Sedlář z Okresního mysliveckého spolku Žďár nad Sázavou konstatoval, že jezdci neberou ohled na majetek a jezdí, kde se jim to hodí. Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar informoval, že legálně se smí jezdit jen na silnicích nebo na místech k tomu určených, všude jinde je to protizákonné. „Máme nafocené registrační značky, ale problém je ten, že majitel vozidla se vymlouvá na osobu blízkou,“ sdělil Luboš Dajč ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

Terénní stroje už letos zlikvidovaly i část Národní přírodní rezervace Jizerské bučiny, rozjezdily vzácný mokřad v CHKO Lužické hory nebo zničily původní borové lesy v Českém ráji. Ve Vysoké na Havlíčkobrodsku zlikvidovaly louku plnou chráněných orchidejí. Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR k tomu dodal, že šlo o lokalitu prstnatce májového.

Policie přiznává, že dopadnout řidiče čtyřkolky, který se prohání na místech, kde nemá co dělat, je prakticky nemožné. Policejní felicie nebo fabie se do takového terénu vůbec nedostanou, jak potvrdil mluvčí Policie ČR Žďár nad Sázavou Václav Kučera. Ministerstvo životního prostředí už chystá kroky, jak nezákonnému počínání řidičů čtyřkolek v přírodě zabránit.