Audit v karlovarské nemocnici odhalil vážná pochybení

Karlovy Vary - Audit hospodaření v karlovarské nemocnici odhalil pochybení takového rázu, že nejsou vyloučena ani trestní oznámení. S jeho výsledky se dnes seznámila rada Karlovarského kraje jako vlastník nemocnice. Audit zpracovala firma KPMG Česká republika a stál přes šest milionů korun. "Musíme dodržet smlouvu, podle níž jsou některé části auditu důvěrné, a nelze je veřejně šířit. Mohu zatím jen konstatovat, že některé činnosti v nemocnici byly asi v rozporu se zákonem," poznamenal hejtman Josef Pavel.

Rada kraje prý už na základě auditu přijala opatření, která budou postupně uplatňována. Kontrola hospodaření se vrátila až do roku 2004, kdy ještě byly tři samostatné nemocnice. Některé chyby se prý opakovaly i po sloučení do Karlovarské krajské nemocnice.  

Audit si vynutili lékaři, kteří se počátkem roku dostali do sporu s vedením kraje. Jeho vyvrcholením byla demonstrativní stávka a hrozby, že desítky lékařů z nemocnice odejdou. Ve sporu šlo o peníze, hospodaření nemocnice totiž skončilo loni ztrátou přes 120 milionů. Lékaři z ní vinili společnost Česká zdravotní, která nemocnici řídila. Firma už nemocnici neřídí a nařčení lékařů odmítla. Nové vedení karlovarské nemocnice předpokládá, že letos skončí hospodaření se ztrátou kolem 79 milionů korun.