Boskovická nemocnice objevila při kontrole podvod

Boskovice - Boskovická nemocnice podezírá svoji bývalou lékařku, že zneužívala údaje pacientů a podváděla pojišťovny, které za léky platily. Vypisovala recepty, léky se však k pacientům nikdy nedostaly, lékařka si tak mohla přijít na stovky tisíc korun. Případ teď šetří policie.

Kdyby boskovická nemocnice před rokem nepřecházela na elektronický systém předepisování léků, možná by se na nic nepřišlo. Nemocnice se však rozhodla udělat před zavedením nového systému kontrolu. Jak uvedl jednatel Nemocnice Boskovice Jaroslav Černý, šetření potvrdilo, že přestože vystavené recepty prošly přes lékárnu a byly proplaceny zdravotními pojišťovnami, předepsané léky se k pacientům vůbec nedostaly.

Lékařka pracovala na hematologickém oddělení, kde nemocní potřebují léky z nejdražších. Jednatel Černý dodal, že poškozené jsou tedy především pojišťovny, které zaplatily a nemocnice předala výsledky kontroly policii. Mluvčí VZP Jiří Rod doplnil, že prokáže-li se pochybení, určitě budou požadovat náhradu.

Aby zjistili, o kolik peněz lékařka pojišťovny připravila, probírají se teď kriminalisté zdravotními kartami a vyslýchají pacienty. Zástupce ředitele Policie ČR Blansko Zdeněk Grénar vysvětlil, že případ je zatím ve fázi prověřování, je třeba vyslechnout několik stovek pacientů. Mezi nimi je i paní Františka z Prahy, v Boskovicích nebydlí už 8 let: „K paní doktorce jsem vůbec nechodila.“ Lékařka, která pracuje v brněnském Masarykově onkologickém ústavu, se k věci nevyjádřila, má dovolenou. MOU nyní podle své mluvčí Zuzany Joukalové nemíní nic řešit, ústav ctí samozřejmě presumpci neviny a počká na výsledek vyšetřování.

Blanenští kriminalisté předpokládají, že vyšetřování potrvá ještě několik měsíců. Za podvody hrzí lékařce dvouletý trest.