Liberecká kauza s firmou ESOLI spěje ke konci

Liberec - Na liberecké radnici spěje po patnácti letech k dohodě případ plný paradoxů. Smír s prakticky neexistující firmou ESOLI bude stát město přes 6 milionů korun. Kdyby na něj ale nepřistoupilo, hrozilo by, že prohraje soud a zaplatí dvojnásobek.

Zastupitelé hovoří o kauze jako o nemorální. Firma ESOLI prakticky neexistuje, soudí se totiž o zakládající vklad, který firmě slíbila před patnácti lety městská společnost Technické služby. V jejím čele stál tehdy Ladislav Dědek, právě on je ale zároveň zakladatelem firmy ESOLI. Jako jednatel městské společnosti tedy přislíbil peníze z městské pokladny své vlastní společnosti. Radnice ho za to okamžitě propustila a vklad nezaplatila. Dědek se ale o peníze soudí a úspěšně.

„Město už v podstatě bylo k zaplacení částky odsouzeno, ale odvolali jsme se,” uvedl primátor Liberce Jiří Bittner (ODS). Většina zastupitelů to morálně odsuzuje, právní řád ale je takový, jaký je,” dodává jeho náměstek Ivo Palouš z ČSSD. Zastupitelé řešili kauzu už třikrát. Z morálního hlediska nechtěli na mimosoudní dohodu přistoupit. Nakonec ale smír podpořili.

„Ta situace opravdu není jednoduchá. Podle tehdejší judikatury na to tehdejší ředitel nárok měl. To, že to udělal, je další věc. Je to velmi složité,” připouští zastupitel Jiří Šolc (SOS).

Radnice si za více než 6 milionů ESOLI od Ladislava Dědka koupí. Získá tak firmu, která je naprosto bezcenná, nemá žádný majetek, ani nevyvíjí žádnou činnost. Jako majitelé ale zástupci města soudní žalobu na radnici stáhnou a firmu pak zruší.

Ladislav Dědek s médii nekomunikuje. Na začátku vyjednávání s městem se ale přes své zástupce vyjádřil, že milionové požadavky jsou jakousi satisfakcí za to, že radnice pošpinila jeho jméno.