Nový studijní obor má vyřešit nedostatek řidičů na Ostravsku

Ostravsko - Autodopravcům v Moravskoslezském kraji hrozí výrazné omezení provozu nemají totiž dostatek kvalifikovaných řidičů. Podle Jiřího Řeháčka ze Sdružení autodopravců VPV Bohemia činí přirozený úbytek řidičů 10 procent. Především ale neobnovuje řady profesionálů nová krev. To by se však mělo v blízké budoucnosti změnit. Krnovská střední škola automobilní totiž připravila zvláštní učební obor pro řidiče.

Ostravský úřad práce registruje na 300 žádostí dopravců, kteří hledají kvalifikované řidiče. Tisková mluvčí Úřadu práce Ostrava hovoří o příčinách nedostatku takto: „Muži, kteří v minulosti získali během vojenské služby příslušné řidičské oprávnění stárnou, mají zdravotní problémy.”

Nový obor automechanik – řidič nákladních automobilů a autobusů se otevře od září. Zdeněk Welna ze střední školy automobilní zdůrazňuje, že jeden a půlleté studium umožní žákům získat znalosti z oblasti informačních a komunikačních technologií, diagnostiky a anglického jazyka. Polovinu času zabere odborný výcvik. Podmínkou pro přijetí na nový nástavbový obor je úspěšně složená maturita, dobrý zdravotní stav a řidičské průkaz skupiny B. Absolventi získají výuční list v oboru automechanik, řidičské oprávnění na nákladní automobil, přívěs, traktor a autobus i certifikát potvrzující, že mohou pracovat v mezinárodní kamionové a autobusové dopravě.