Ochranáři v Krkonoších se pustili do boje proti tabulím, které turisty informují o státní hranici

Krkonoše - Krkonošští ochranáři chtějí, aby cizinecká policie odstranila cedule, které informují o státní hranici. Argumentují tím, že jsou po vstupu Česka do Schengenu zbytečné a horám ubírají na jejich kráse. Tvrdí to i mluvčí Správy KRNAP Alena Drahná.

Cizinecká policie má na značky jiný názor. Za zbytečné je rozhodně nepovažuje. "Zákon hovoří jasně - státní hranice musí být označena oválnou cedulí a potom také obdélníkovou tabulí s nápisem pozor, státní hranice," sdělila mluvčí cizinecké policie v Hradci Králové Hana Fidlerová.

Ochranáři navíc nedokážou pochopit, proč na české straně hor cedule zůstávají, když na polské dávno zmizely, jak potvrdil polský ochranář Krzysztof Bisaga. V Krkonoších je podle statistiky ochranářů na padesáti kilometrech asi sto informačních cedulí. Za největší extrém považují úsek u Pomezních bud, kde jsou tyče s tabulemi přibližně po dvaceti metrech.

Policie žádné změny nechystá. „Pokud by v tomto bylo potřeba něco udělat, musí se změnit zákon,“ nechala se slyšet Hana Fidlerová. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka dodal, že ministerstvo žádnou změnu zákona nepřipravuje. Ochranáři se přesto hodlají se zástupci ministerstva sejít a o změně jednat.