Osada snů se bude bourat kvůli biokoridoru

Karlovarsko - Na 30 chat poblíž Březové na Karlovarsku mají jejich majitelé zbourat. Je to rozhodnutí Magistrátu. Chaty tu podle něj měly stát jen dočasně, a teď jsou tu už načerno. Chataři se ale nechtějí s takovým rozhodnutím jen tak smířit.

„Osada snů“, tak před 20 lety pojmenovali zahrádkáři kolonii v lesích poblíž Karlových Varů. Za stavbu chatek lidé zaplatili statisíce korun a proto je bourat nechtějí. „My tady máme kytičky, chodíme sem odpočívat, děti tady vyrostly,“ argumentuje majitelka chatky v Osadě snů Eva Beranová. Podobný názor má i jednatel zahrádkářského svazu Martin Frič, který chtěl v chatce prožít klidný důchod.

Podle úředníků lidé věděli, že povolení na stavbu chatek je jen dočasné, protože místem prochází takzvaný biokoridor. „To je takové místo, kterým dochází k migraci, k pohybu živočichů a rostlin sousedními lesy a dále k potoku,“ vysvětluje vedoucí správy CHKO Slavkovský les Jan Schlossar.

„Já nevím, jestli když srnky chodily 18 let pít zadem za chatkami, tak teď poslaly nějakou žádost…“ zlobí se majitelka chatky v Osadě snů Stanislava Brousková.

Úředníci říkají, že musejí postupovat podle zákona. Magistrát dočasné povolení na stavbu chatek od roku 1990 už dvakrát prodloužil. Pokud zahrádkáři nezačnou své chaty bourat, úřad s nimi zahájí správní řízení. „V tomto případě jim hrozí i uložení pokut. Tyto pokuty můžou být uloženy opakovaně a dosáhnout až řádu desítek tisíc korun,“ varuje mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Podle rozhodnutí magistrátu by lidé měli chatky zbourat nejpozději do 30. června.