Policisté v Mostě zahájili boj proti mladistvým kuřákům

Most - Mostečtí strážníci zahájili tažení proti nezletilým kuřákům. Podle průzkumů kouří stále více školáků a věk, kdy poprvé sáhnou po cigaretě, se stále snižuje. Mostecké parky a hřiště už nyní připomínají spíše velké popelníky. Školáci totiž využívají jako kuřárnu jakékoli příhodné místo.

Fakt, že je kouření mezi mladistvými běžné, vědí všichni. „Třetí, čtvrtá třída už bohužel není výjimkou,” potvrzuje ředitel základní školy v Mostě Roman Ziegler. Nezletilcům, kteří kouří hned za školou, nahrává i platný právní řád. Ředitele se totiž bát nemusí. „Můžeme jim říci hele nekuř, ale nemůžeme volit žádné kázeňské formy trestů,” vysvětluje Ziegler.

Mostečtí strážníci proto vsadili na každodenní kontroly míst, na kterých se nezletilí kuřáci před začátkem vyučování shromažďují. „Touto preventivní akcí jsme omezili jejich možnosti a oni teď hledají nová místečka. Ale my ta místečka objevíme,” věří policistka Lucie Jungmanová. Policie totiž považuje akci za dlouhodobou a bude dál v kontrolách pokračovat.

Jména provinilců se dozví nejen škola, ale i mostecký magistrát. Rodiče se pak budou muset dostavit na povinný pohovor. Magistrát má podle zákona povinnost chránit dítě i kdyby se to rodičům nelíbilo. Když bude jejich dítě přistiženo s cigaretou vícekrát, mohou dostat až pětitisícovou pokutu. Když však rodiče nedokáží své nezletilé děti přesvědčit, aby nekouřili, v krajním případě jim hrozí, že jim mohou být děti odebrány.